На 15 август честваме Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица Голяма

...
На 15 август честваме Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица Голяма
Коментари Харесай

Голяма Богородица е след няколко дни. Ето какво се прави за здраве и успех!

На 15 август честваме Успение на Пресвета Богородица Успение Богородично  или  Голяма Богородица  

Голяма Богородица - денят, в който се уважава като ден на нашата настойничка на майчинството, дамите и фамилното огнище.

На този ден имен ден честват: Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава, Деспинa, Богдана и Богдан, Божан, Божидар

 

*На този ден не се работи никаква работа

*Старо поверия гласи: В този ден не се пипа нищо алено!!! На неприятно е!

Вярва се, че по този начин младите дами ще останат бездетни!

*Друго поверия гласи: На 14 вечерта, бездетните дами молят Богородица да им помогне, носят блага и преспиват в църквите!

Вярва се, че в случай че на този ден вали дъжд, това предвещава изобилие през идната година.

Голяма Богородица - денят, в който християнската черква уважава Света Богородица, като настойничка на майчинството, дамите и фамилното огнище.

Празнуват всички, които носят името  Мария, Мариана и техните производни, както и Богдана и Богдан, Божан, Божидар.

У нас денят на Божията майка е най-големият летен християнски празник.

Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица е един от 12-те християнски празници, празнувани и от православни, и от католици.

Традиции и обреди

Според националната традиция празникът се назовава Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се празнува рожденият ден на Христовата майка. Никой нищо не работи. Правят се курбани, а болните нощуват на „ свети места ” за здраве.

На 15 август свършва Богородичният пост и се провежда празнична фамилна софра или общоселски събор. На празничната софра стопанките нареждали наложително ритуални погачи, мед и жито. Слагали още царевица, пшеница, варена тиква, каша от пиле, разнообразни плодове.
По традиция на този ден се раздават богородична пита и осветени в църквата плодове за здраве и шанс на цялото семейство. на трапезата се поставят задълцително плодове – грозде, любеница, ябълки.

На Богородица мелят от новото жито. От него подготвят обредни хлябове за празника и имат вяра, че в случай че на този ден вали дъжд, ще има огромно изобилие в идната година. За празничната софра колят агне, като авансово го зареждат и прекадяват, както на Гергьовден.
Поверия

Стари поверия поучават в този ден да се заобикаля пипането на всичко, което е алено, с цел да не стават ялови младите булки.

Вярва се, че Богородица оказва помощ на бездетни дами да се снабдят с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят блага - домашно направени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги слагат под иконата на светицата.

За жената
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР